Välkommen till Sovtex.nu

Har skriver vi om det senaste på Sovtex.

Mattor

Det finns många olika typer av mattor med olika material, mönster och funktioner. Nedan följer en lista över några vanliga mattor:

 • Ullmatta - Tillverkad av naturligt ullen som är mjuk och slitstark. Ullmattor är vanligtvis varma och har bra ljudabsorption.
 • Bomullsmatta - Tillverkad av bomullsmaterial som är mjuk och lätt att rengöra. Bomullsmattor är vanligtvis billiga och finns i många olika färger och mönster.
 • Silkesmatta - Tillverkad av silkesmaterial som är mjuk och glansig. Silkesmattor är vanligtvis dyrare än andra typer av mattor men ger en elegant och lyxig känsla.
 • Konstmatta - Tillverkad av syntetiska material som nylon eller polyester. Konstmattor är vanligtvis billigare än naturliga mattor och finns i många olika mönster och färger.
 • Berbermatta - Tillverkad av ull eller syntetiska fibrer och har en hög och tät lugg. Berbermattor är slitstarka och är vanligtvis i naturliga färger som beige, brun och grå.
 • Orientalisk matta - Tillverkad av naturligt material som ull eller silke och är handknuten eller handvävd. Orientaliska mattor är ofta dyra men är kända för sina vackra mönster och kvalitet.
 • Löpmatta - Tillverkad av en smal remsa av textil som kan användas för att täcka en trappa eller en lång hall. Löpmattor är vanligtvis slitstarka och finns i många olika färger och mönster.
 • Utomhusmatta - Tillverkad av material som är tåliga för väderförhållanden och UV-ljus. Utomhusmattor är vanligtvis lätt att rengöra och används ofta på uteplatser eller verandor.
 • Sisalamatta - Tillverkad av sisalfibrer, som är en typ av naturfiber som kommer från agaveplantan. Sisalamattor är slitstarka och har en grov struktur som gör dem idealiska för högtrafikområden. De är vanligtvis neutrala i färgen och passar bra in i en naturlig eller bohemisk inredningsstil
 • Kortluggig matta - En matta med en kort och tät lugg, vilket gör dem lättare att rengöra och underhålla. Kortluggiga mattor är vanligtvis mindre mjuka än mattor med högre lugg, men är mer slitstarka och hållbara. De finns i många olika färger och mönster och passar bra i högtrafikområden som vardagsrum och matsalar.
 • Konstsilkesmatta - Tillverkad av syntetiska fibrer som efterliknar silke. Konstsilke är en billigare och mer slitstark variant av naturligt silke. Konstsilkesmattor är mjuka och glansiga och har en fin textur. De är ofta mer lättskötta än naturliga silkesmattor och är lämpliga för områden med lättare trafik. Konstsilkesmattor finns i många olika färger och mönster.
 • Jutematta - Tillverkad av naturfibern jute, som är en tålig och hållbar växtfiber. Jutemattor är oftast grova och har en naturlig beige färg, vilket gör dem passande för en rustik eller bohemisk inredningsstil. De är slitstarka och tål hög trafik, men är mindre mjuka än andra typer av mattor. Jutemattor finns i olika storlekar och mönster, och är vanligtvis en prisvärd alternativ till andra naturliga mattor.
 • Ryamatta - Tillverkad av högre luggar, vilket ger mattan en mjuk och fluffig yta. Ryamattor är vanligtvis tillverkade av ull eller syntetiska material, och finns i många olika färger och mönster. De ger en varm och mysig känsla till rummet, och är särskilt populära i sovrum och vardagsrum. Dock kan högre lugg göra mattan svårare att rengöra och underhålla.
 • Ripsmatta - Tillverkad av en vävteknik som ger mattan en tät, slät och glansig yta. Ripsmattor kan vara tillverkade av naturmaterial som bomull eller syntetiska fibrer som nylon eller polyester. De finns i många olika färger och mönster och är vanligtvis billigare än andra typer av mattor. Ripsmattor är slitstarka och passar bra för högtrafikområden som hallar och kök. Dock kan de vara mindre mjuka än andra typer av mattor och är mindre lämpade för att ge en mjuk yta till rummet.
 • Trasmatta - Tillverkad av återvunna tygbitar, vilket ger mattan en färgglad och unik design. Trasmattor kan vara tillverkade av bomull, ull eller syntetiska fibrer. De finns i många olika storlekar, former och mönster och passar bra för att ge ett bohemiskt eller rustikt utseende till rummet. Trasmattor är lättskötta och kan tvättas i maskin, men är mindre hållbara än andra typer av mattor.
 • Flatvävd matta - Tillverkad genom en speciell vävteknik som ger mattan en tät, platt yta utan hög lugg. Flatvävda mattor kan vara tillverkade av olika material som bomull, ull eller syntetiska fibrer. De finns i olika färger och mönster och är vanligtvis prisvärda. Flatvävda mattor är lätta att rengöra och kan användas i högtrafikområden, men är mindre mjuka och bekväma än andra typer av mattor. De passar särskilt bra för en modern, minimalistisk inredningsstil.
 • Rund matta - Mattor som är formade som en cirkel istället för en rektangel eller kvadrat. Runda mattor finns i olika storlekar och material, från små accentmattor till stora mattor som passar för att täcka ett helt rum. Runda mattor kan användas för att skapa en visuell effekt i rummet, till exempel för att bryta av från de raka linjerna i ett rum med många hårda ytor. De är också användbara för att definiera specifika områden i ett större rum, till exempel ett matbord eller en läshörna.

Mattor finns i en mängd olika storlekar, från små accentmattor till stora mattor som täcker hela golvytor. Här är några vanliga storlekar på mattor:

 • Accentmatta: Mindre matta som vanligtvis används för att lägga till färg eller mönster till ett specifikt område i rummet. Vanliga storlekar inkluderar 60 x 90 cm eller 80 x 150 cm.
 • Löpare: En lång, smal matta som vanligtvis används för att täcka en korridor eller en gångväg. Vanliga storlekar inkluderar 70 x 200 cm eller 80 x 300 cm.
 • Medium storlek: En mellanstor matta som täcker en större yta, som ett sovrum eller vardagsrum. Vanliga storlekar inkluderar 160 x 230 cm eller 200 x 300 cm.
 • Stor matta: En större matta som täcker en hel golvyta, som ett vardagsrum eller matsal. Vanliga storlekar inkluderar 240 x 340 cm eller 300 x 400 cm.

Observera att det kan finnas variationer i storlekar beroende på tillverkare och modell. Det är alltid bäst att mäta det område där du vill placera mattan för att hitta rätt storlek.

Taggar: mattor
Träffar: 976
Betygsätt blogginlägg
0 röster